Mijn vroegste herinnering aan Conny Vandenbos is een optreden in een show van Willem Ruis, waar ze het lied "Je gaat er uit" zong. Ik had toen nog geen idee wie de zangeres was, want van Conny Vandenbos had ik nog nit gehoord. De herinnering aan het lied vervaagde met de jaren, aangezien ik het slechts n keer had gehoord. Wat ik me er alleen nog van kon herinneren, was dat een man de echtelijke woning moest verlaten en dat er iets gezongen werd over 'vuile sokken' of iets dergelijks.

In 1990 begon het allemaal echt. Ik zag Conny op TV tijdens het Hollandse Hits Festival "Ik ben gelukkig zonder jou" zingen. Wat een fantastisch nummer vond ik dat! De eerst volgende keer dat ik bij een platenzaak kwam heb ik meteen de CD "Het beste van Conny Vandenbos" aangeschaft waar dit nummer op stond. De nummers uit de jaren '60 op de CD waren onbekend voor me, maar de hits uit de jaren '70 bleek ik wel te kennen, al was het alleen maar omdat m'n moeder ze wel eens in de keuken zong.

 
  Vlak daarna zag ik op een markt een single met het mooie "Ga nou maar" liggen, met op de b-kant het nog mooiere "Allener dan alleen". De verzamelwoede had zich aangediend! Alles wat ik van Conny tegenkwam kocht ik, en toen ik er achter kwam dat er een single bestond die "Je gaat er uit" heet, dacht ik: Zou dit dat ene nummer zijn dat ik jaren geleden zo leuk vond? De LP "Net als iedereen", waar "Je gaat er uit" de eerste single van was, kwam ik in 1991 tegen in een winkeltje in Sneek, waar ik toen nog op school zat. In de bus naar huis ging ik de teksten op de binnenhoes lezen en tot mijn grote vreugde zag ik in de tekst van "Je gaat er uit" de sokken staan waarover ik acht jaar eerder voor het eerst had horen zingen.

Als ik nu terugdenk aan die tijd dat ik de LP "Net als
iedereen" in de kast zette naast de enige andere LP die ik op dat moment van Conny had (de andere LP was de titelloze LP uit 1970), dan is er sinds die tijd veel veranderd. Inmiddels is mijn verzameling fors gegroeid (in totaal bijna tweehonderd platen en CD's) en toch is
 

 
  mijn verzamelwoede nog niet gestild. Naast platen ben ik ook artikelen uit tijdschriften en foto's gaan verzamelen, wat voor deze website natuurlijk erg van pas komt.

Door de jaren heen heb ik Conny een aantal maal zien optreden, waarvan de eerste keer in 1993 was. Iedereen die de ervaring heeft Conny te hebben zien optreden, weet dat Conny een vakvrouw was, die haar optredens tot in de puntjes verzorgde. Na afloop van een aantal optredens heb ik Conny ook mogen ontmoeten, wat voor mij onvergetelijke momenten blijven.

 
 


Ik, een flink stuk jonger dan nu, en
diep onder de indruk van Conny!

  Tijdens een ontmoeting na afloop van een radioconcert op mijn verjaardag in 1995 heeft ze me van een aantal liedjes vertelt hoe die tot stand zijn gekomen. Dat was uiteraard erg interessant, en een aantal van die kleine annecdotes is verwerkt in de biografie op deze website.

Fanatiek als ik soms kan zijn, heb ik regelmatig platenmaatschappijen bestookt met mijn CD-voorstellen, wat er in heeft geresulteerd dat er een aantal CD's van Conny is verschenen waar ik aan mee heb gewerkt. Voor de fans is dat denk ik alleen maar goed, want "Een roosje, m'n Roosje" heeft iedereen inmiddels in veelvoud in de kast staan, terwijl er nog zoveel mooie nummers op de plank liggen.

Tijdens de door Corita van Nes en mij georganiseerde Conny Vandenbosdag op 18 april 2004 werd me door meerdere mensen gevraagd of het niet tijd werd voor een website over Conny. En op 6 februari 2005 was het eindelijk zover!
Het idee voor deze website bestond al in 2003. Wegens tijdgebrek bleef het steeds bij voorbereidend werk, maar van iets concreets was nog geen sprake. Ik wilde ook geen website die maandenlang 'under construction' was op Internet zetten, maar pas de lucht ingaan als alles af was. Nu weet ik inmiddels wel dat een website nooit 'af' is. Je leert constant dingen waarmee je de website kunt verbeteren, en uiteraard groeit mijn collectie materiaal nog steeds.
Zolang ik mezelf en anderen een plezier blijf doen met deze website, zal ik er mee doorgaan. En dat is wat mij betreft en gezien de constante stroom van duizenden bezoekers per maand nog heel lang.

 
  De website heeft als doel een zo uitgebreid mogelijk beeld te geven van de lange carrire van Conny, maar ook om er voor te zorgen dat ze niet, zoals helaas zoveel artiesten die zijn overleden, in de vergetelijkheid raakt. Dat Conny nog lang niet vergeten is, bleek wel toen ik met Rob Janssen en Corita van Nes op 2 december 2007 een hommageconcert organiseerde in De Meervaart in Amsterdam. Op een gegeven moment zijn we gestopt met het benaderen van artiesten of ze mee wilden doen, want wij werden door meer artiesten dan er in het programma pasten zelf benaderd of ze mee mochten doen aan deze hommage aan Conny. Uiteindelijk kon een uitverkochte Meervaart genieten van ruim drie uur liedjes van Conny, met liefde gebracht door vrienden uit het vak en collega-artiesten die haar altijd hebben bewonderd.

Marc Bijlsma
Hilversum, april 2011
 


2005-2014 Vogelvrij Producties